What is low carb - weightloss

Zoals ik jullie eerder deze week op de hoogte bracht van mijn back on track schema, wil ik de lezers die de term Low Carb niet kennen even toelichten.

Low carb staat voor weinig koolhydraten. Koolhydraten zijn de dikmakers van onze voeding hoewel velen denken dat het de vetten zijn. Van waar deze misopvatting dan?




  • Koolhydraten zijn voedingsstoffen die ons lichaam meteen omzet in energie. Met de Europese (en al zeker met de Amerikaanse) levensstijl die we tegenwoordig "normaal" vinden, eten we veel meer koolhydraten dan ons lichaam nodig heeft voor de energie van de dag. Ga maar eens na, bij de meesten onder ons zijn koolhydraten in elke maaltijd (én snack) vertegenwoordigd.
  • De koolhydraten die ons lichaam niet nodig heeft gehad om om te zetten naar energie, worden vetten die zich gaan opstapelen op plaatsen waar we het niet willen (buik, billen, armen,...)
  • Naast die koolhydraten gaan de vetten die we die dag opnemen zich onmiddellijk op die plaatsen gaan settelen. Je kan je dus inbeelden hoe het komt dat we elke dag beetje per beetje ons lichaam laten "verdikken" als we een "normaal" Europees eetpatroon hebben.

Hoe komt het dan dat we wel vetten mogen/moeten eten en toch afvallen?

Je lichaam krijgt dus nauwelijks koolhydraten binnen en gaat de "vetreserves" die we in ons lichaam hebben (buik, billen, armen, ...) gaan omzetten in energie. Dit doet onze lever, vandaar dat we het soms lastig kunnen hebben de eerste week, want je lever is niet gewend van zo zijn best te moeten doen. Indien je vermoeidheid en hoofdpijn hebt de eerste week, dit kan, maar na enkele dagen gaat dit over. Je lichaam is aan het detoxen en moet zich wat aanpassen.

Je lever zal dus je vetten omzetten in energie en dat resulteert in het feit dat je slanker wordt. Het is bizar wat ik nu zal schrijven maar je voelt letterlijk het vet wegsmelten. Bij mij voel ik het eerst in mijn taille en later gaat het over naar mijn billen. 

Je hebt dus wel gezonde vetten nodig om energie te hebben. Denk aan avocado's, die zitten vol van gezonde vetten. Ook vette vis zoals gerookte zalm is een musthave in je ijskast.

Hoe doe je dat nu juist die Low Carb Lifestyle?

Blijf rond de 20 gram koolhydraten per dag, ja lijkt weinig (en dat is het ook) maar als je een product hebt met koolhydraten mag je er de vezels van af trekken, want vezels neutraliseren de koolhydraten. Stel nu, je hebt pindanoten en die bevatten (dit is hypothetisch ik heb hier nu geen zakje nootjes bij mij dus de cijfers zullen wellicht niet accuraat zijn wat ik hier nu schrijf) 20 gram koolhydraten per 100 gram maar er zitten ook 12 gram vezels in per 100 gram. Wel dan mag je 20-12 doen en dan heb je maar 8 gram tellende koolhydraten per 100 gram. In het begin zal je af en toe wel eens moeten tellen en rekenen, maar op den duur weet je wat mag en wat niet mag.

20 gram koolhydraten is voor wie het streng wil volgen en snel resultaat wil zien. Zo deed ik het de vorige keer en samen met sport was ik op 4 maanden 12 kg lichter. Dat was een 5de van mijn lichaamsgewicht! Je kan je inbeelden dat lopen ook veel vlotter ging naarmate dat ik aan het vermageren was, ik sleurde een hoop minder gewicht mee en ging dus sneller vooruit! Dubbele bonus!




Tackle the cravings!

Als je veel koolhydraten eet (zoals de rode lijn op de afbeelding) zal je lichaam de suikers willen afbreken met insuline. Ons lichaam weet niet precies hoeveel insuline het nodig heeft om de suikers af te breken en produceert er keer op keer teveel. Dan geraakt onze bloedsuikerspiegel van de wijs en krijgen we weer zin in iets zoet... We hebben een dip. Om deze cravings de baas te kunnen, moeten we zorgen dat ons lichaam geen insuline moet produceren en eet je dus het best low carb (de groene lijn op de afbeelding). We zullen geen dipjes krijgen en dus geen cravings! Dit werkt echt!! Ik was zo een snoeper vroeger en ik heb dit helemaal afgeleerd eens ik begreep waarom ik die cravings kreeg. 

Je zal voelen dat je lichaam na een week ontwent van de suikers. Je krijgt geen cravings meer want je bloedsuikerspiegel blijft stabiel. 

Wat zijn koolhydraten nu precies?

Wil je een hele lijst, kijk dan eens online, je zal zien welke producten veel koolhydraten bevatten. Maar hier misschien een lijstje van etenswaren die je NIET mag eten: alle soorten brood (behalve lowcarb brood), aardappelen, bloem, rijst, suiker, musli, granola, pasta, noedels, ... ja ik weet het, het is een hele lijst, denk maar eens wat we er allemaal van eten elke dag (elke maaltijd).

Welke producten je kan vervangen door die van hierboven zijn: zoete aardappel ipv aardappelen (je kan hier zelfs frietjes van maken), courgetteslierten ipv pasta en noedels, amandelmeel en kokosmeel ipv bloem, xylitol ipv suiker, allerhande noten en kokosschilfers ipv musli en granola.


Wat eet ik dan per maaltijd?

  • Ontbijt:
    spek met eieren, griekse (ongesuikerde) yoghurt met verse vruchten, low carb brood met kaas of charcuterie, zelfgemaakte noten "musli" uit de oven, zelfgemaakt bananenbrood (met kokosmeel ipv bloem), verse smoothie met fruit, appelen met oude kaas, zelfgemaakte bananenpannenkoekjes, ...
  • Lunch:
    avocado met krabsalade of verse tonijn, salades met stukjes kip of bacon of zelfs biefstuk, verse soep, spiegeleitjes op low carb toastbrood, buritto's maar ipv een wrap een blaadje kropsla, ...
  • Diner:
    vlees, vis, gevogelte met warme groenten en zoete aardappelen (puree, frietjes of gewoon in blokjes), pasta van courgette met carbonara of bolognaise saus, ratatouille, bouillabaisse, fondue zonder de frietjes, raclette zonder de aardappelen maar met veel frisse groentjes en charcuterie, ...
  • Snacks:
    alle soorten noten, stukjes kaas met appel, griekse yoghurt, fruit, zelfgemaakte koekjes met kokosbloem of amandelmeel, wortelen met humus, guacamole met selderstengels, ...

Je ziet het, ik heb helemaal geen honger en wat meer is, mijn bord ziet er altijd kleurrijk en lekker uit. Ik kan ook veel meer genieten van de smaken van de producten, alles is zoveel lekkerder... Hou ook in je achterhoofd dat alles wat je zelf maakt, juist is. Afhaalmaaltijden en dergelijke zitten soms vol met "gemaskerde" koolhydraten. Bijvoorbeeld bolognaise saus bij de traiteur bevat suiker, maak hem dus zelf klaar. Je zal misschien - net zoals mij - de fun van het koken erin zien.

Zo, dit was een woordje uitleg over Low Carb ik weet het, het is een hele - low carb - boterham, maar eens je je er wat in verdiept, zal je zien dat het een fluitje van een cent is. Er komen binnenkort gemakkelijke receptjes op de blog, zodat je je horizon wat kan verruimen in de Low Carb wereld.

Ondertussen zit ik aan dag vijf van mijn back on track schema en ik voel nu al het verschil! Mijn taille is al 3 cm verminderd, D R I E! Als dat geen top resultaat is na een kleine week.

Nog een kleine tip, die ik a meegaf in mijn weightloss video, sta niet elke dag op de weegschaal, maar neem een meetlint en meet vaste plaatsen van je lichaam. Je ziet heel snel resultaat en wat meer is... Het zijn niet de kilo's die tellen, het is je "omvang" die het verschil maakt in je kleren!!

Hier heb je nog eens mijn weightloss video van vorig jaar met tips & tricks!



Heb je vragen, aarzel niet en stuur me gerust een mailtje naar contact@msaprilfish.com

En vergeet vooral niet... #letsdothistogether







4 opmerkingen

  1. Super informatief en inspirerend artikel Sofie! Ik kijk al uit naar de gerechtjes! X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je lieve Valérie! Ik maak er werk van volgende week! Fijn weekend!!

      Verwijderen
  2. Dag,

    Waar ik wel aan denk bij deze levensstijl, is wat dit met je cholesterol doet? Producten die eerder rijk aan vetten zijn, doen je cholesterol namelijk stijgen. Je cholesterol is wel onderverdeeld in de 'goede en slechte', waarbij deze 2 binnen een bepaalde verhouding moeten zitten om gezond te zijn.

    Heb je dit al eens laten nakijken in je bloed? Ik weet van mezelf dat mijn totaal aan cholesterol net te hoog ligt, omdat ik in goede cholesterol teveel heb (mijn verhouding zit tussen de goede en slechte zit dus nog wel goed).
    Mocht je hier iets over weten, dan hoor ik het graag!!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Lotte,

      Hier even een korte uitleg over cholesterol (er bestaan hier veel artikelen over op het net, ik ben zelf geen expert, maar ken er wel de essentie van):

      Koolhydraten (suikers) veroorzaken kleine beschadigingen aan de wand van je bloedvaten. Cholesterol functioneert hier als "pleister" en zal die beschadigingen in de bloedvatenwand dichten. Met andere woorden, hoe meer koolhydraten we eten, hoe meer schade we aanrichten en hoe meer (slechte) cholesterol we zullen hebben. Hoe minder koolhydraten je eet, hoe minder schade je berokkent aan je bloedvaten en hoe minder cholesterol we produceren. Cholesterol is feitelijk een reactie van het lichaam om de schade aan de bloedvaten te herstellen.

      Je kan er echt tal van artikelen over lezen op het web. Maar hier heb je even de essentie op je vraag.

      Groetjes!

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter!