Three new habits - reducing my carbon footprint #sustainableliving

Na het schrijven van mijn vorige blogpost ben ik echt beginnen nadenken... Hoe kan ik in de kleine dagdagelijkse gewoontes mijn steentje bijdragen om onze planeet te redden.

En zo ben ik na wat research op wat gemakkelijke oplossingen gekomen die ik nu een kleine maand toepas zonder al te veel moeite.

Habit n°1

Zowel mama Lieve als ik drinken dagelijks wel twee keer koffie van het koffiehuis Viva Sara in Kortrijk. Elke keer liep ik buiten met een kartonnen beker, of beter, wat ik dacht een kartonnen beker te zijn. Ik wist helemaal niet dat die meeneemcups een plastic lining hadden, achteraf klinkt dat wel logisch - de koffie zou er op den duur uitlekken... Maar zo was ik al jaren onbewust veel afval aan het creëren, terwijl je het zo simpel kan oplossen.Insert coffeecup-to-go! Je brengt gewoon je eigen koffiecup mee naar je favoriete koffiebar. Het voordeel van die herbruikbare koffiecups is dat ze isotherm (dubbelwandig) zijn en je koffie véél langer warm houden. Ideaal voor een trage drinker zoals mezelf. En let's be honest, deze zien er toch veel hipper uit dan je kartonnen bekertje, niet?

Stelton click-to-go (binnen twee weken beschikbaar bij Byttebier).

Habit n°2

Ik drink zelden nog frisdranken... Dus blikjes heb ik amper in huis. Waterflessen daarentegen... Ik dronk gemiddeld 12 flessen spuitwater per week = halfvolle PMD-zak :) Mijn plastiekverbuik was dus echt wel hoog!Insert britafilter! Sinds een dikke maand ben ik van spuitwater naar gefilterd kraantjeswater overgestapt. Begrijp me niet verkeerd, ik geniet nog evenveel van een goed glas spuitwater, maar ik merk wel dat ik nòg meer water drink dan vroeger sinds ik de britafilter heb aangeschaft. Het bespaart me toch wel wat centen tijdens de boodschappen en mijn lichaam heeft er deugd van. Mijn huid ziet er veel beter uit door het drinken van nòg meer water.

Ik verplicht me nu ook elke morgen minimum één glas water te drinken bij het opstaan om zo mijn metabolismemotor in gang te draaien en mijn velleke te hydrateren. Tijdens het slapen drogen we immers wat uit en die koude wintermaanden doen ook niet goed voor onze huid, water inname bijsturen is dus noodzakelijk! En ik geef het je hier even mee, na amper een maand zie ik al resultaat!

Ik moet ook minder vaak de PMD-zak buiten zetten! Minder plastiek = beter voor onze planeet!


Ook overdag drink ik nu vaker water uit mijn Brita filter. Ik neem het gewoon mee in een hippe waterbottle en zorg dat ik hem tegen de middag terug moet bijvullen. Zo weet ik dat ik de hele dag door genoeg water drink.

Britafilter Marbella XL - te koop bij Colruyt.
Stelton Waterbottle  & Eva Solo Sportbottle te koop bij Byttebier.

Habit n°3

Ik haal mijn auto nog minder vaak uit de garage. Ik woon in stad, dus vaak heb ik de auto niet nodig, het is meer een ongemak dan een gemak. Ik rij veel met de fiets en ga ook graag te voet. Bij het opzoeken van research over het verminderen van je carbonfootprint, zag ik de tip dat je best je "cartrips" vooruit plant. Wat bedoel ik nu juist...Als je je boodschappen met je auto combineert door slechts één autorit te doen, dan zal je merken dat je veel minder tijd verdoet én minder uitlaat gassen in de lucht laat verspreiden. Ik plan mijn vrije dag nu zo in dat ik al mijn boodschappen die met de auto moeten gedaan worden in één simpele rit worden afgepunt. Vroeger dacht ik er allemaal zo niet bij na en deed ik in de voormiddag boodschappen om dan in de namiddag toch nog eens in dezelfde buurt iets te moeten afhalen. Sinds ik mijn "boodschappenplanning" even op voorhand bedenk, verlies ik veel minder tijd en eens de auto in de garage staat, haal ik hem niet meer uit.

Het heeft ook geen zin om nodeloos op te trekken aan het groen licht, ik kon zo vroeger wel eens de macho uithangen aan de stoplichten (iets wat ik van mijn vader geërfd heb denk ik;) sorry papa). Bij zo'n optrektoestand verbruik je extra veel brandstof (die recta de lucht extra vervuilt) en eerlijk, wat heb je er aan... Nu ga ik gewoon mijn normale gangetje en laat mijn voet wat los van de gaspedaal. Ik ben er op hetzelfde tijdstip en heb minder "stress" in de auto. Met andere woorden, haal uwe vélo van onder het stof, span uw kitten en gaan met die banaan. Je lichaam heeft er deugd van en de adrenaline die loskomt in je brein geeft je een feelgood gevoel!

Op naar drie nieuwe habits om aan te leren zodat ik Donald Trump zijn belachelijke mening over Global Warming de pot op stuur! Idioot!!

Alle kleine beetjes helpen en met hoe meer we zijn hoe groter de impact! C'mon let's do this!
2 opmerkingen

Laat gerust een reactie achter!