Minimalism - Downsizing My Closet


Nu de herfst er zit aan te komen ben ik weer helemaal in mijn opruimbui. Ik ben zelf zeker geen minimalist maar ik hou ergens wel van het principe. Het is niet zo dat ik een Capsule Wardrobe wil - of dat ik er enigszins mee zou kunnen omspringen - maar ik had toch wel weer een hoop kleren waarvan ik wist dat ze een nieuwe thuis mochten hebben.

Toen ik in maart verhuisde naar mijn huidige flat, besloot ik - ook mede door gewichtsverlies - 70 procent van mijn kleren aan een goed doel te schenken. Ik had mezelf toen ook opgelegd van steeds als ik een nieuw item binnenbracht ik er eentje weg zou doen. Zover de belofte aan mezelf... er kwamen enkel kleren bij en van weg doen was weinig sprake.

Ik ben wel geen hectische kledingshopper meer zoals vroeger. Ik moet niet elk item dat ik leuk vind in alle kleuren hebben. Ik kies het kleur dat me het meeste bevalt en that's it ! Allé ja, meestal toch...

En vanuit die spirit ben ik dus met mijn walk-in-closet van start gegaan. Die walk-in dat klinkt chic hé, maar stel je vooral niet de kleerkast van Carry Bradshaw in SATC2 voor. Het is eigenlijk mijn tweede slaapkamer die ik omvormde tot dressing.Ik heb geen ingebouwde kasten - en maar goed ook want die steek ik anders toch alleen maar vol - het gaat over een simpel houten rek van Ikea. Het voordeel is, ik zie wat ik heb EN WEET WAT IK DUS NIET NODIG HEB! Dat laatste moet ik regelmatig voor mezelf herhalen. Kleur en seizoen gesorteerd en enkel kleren die me goed passen én waar ik me goed in voel. Dat punt kan ik niet genoeg benadrukken. Heb je zo iets in je kast hangen wat zo mooi is op de hanger maar eens je het aandoet ziet het eruit als een patattenzak? Doe jezelf het plezier en bespaar je de tijd van het niet elke keer terug aan de hanger te moeten hangen als je het dan toch nog eens probeert voor de spiegel.


Zondag én maandag hielden me in de weer om mijn kleerkast eens grondig uit te mesten. Ik heb ook andere ideeën over bepaalde kleuren en stoffen gekregen de afgelopen maand. Ik wil me meer op neutralen storten en met leuke accessoires werken inplaats van drukke prints en speciale stoffen. Begrijp me niet verkeerd, ik hou wel van een pièce unique maar de basics moeten vanaf nu neutraler zijn. Ik kan zo veel meer combineren en bespaar me 's morgens een hoop tijd bij het aankleden.


Ook heb ik eens grondig door mijn juwelen gegrabbeld. Korte kettingen draag ik niet vaak en ik wilde enkel speciale stuks houden die mijn outfits some pazazz geven. Ik weet perfect wat mijn stijl is en wat niet. Past het niet in het plaatje, dan gaat het in de Massive Blogsale. We kunnen immers niet allemaal dezelfde smaak hebben, en maar best ook, 't zou nogal saai zijn op den duur :)


Door alles een juiste zichtbare plaats te geven, weet ik perfect wat ik heb en moet ik geen uren zoeken naar die dunne mintgroene riem. Ik ruim de boel nu ook elke avond terug op en hang de accessoires terug waar ze horen. Zo blijft het allemaal netjes en ook hier bespaar ik weer tijd voor de volgende keer dat ik het item wil gebruiken. Het is allemaal zo simpel hé, maar geef toe we moeten onszelf er vaak tot aanzetten.


Ook mijn handtassen, zonnebrillen en sjaals kregen een vaste en zichtbare plaats. En na twee dagen zwoegen - alhoewel het was niet zo zwoegen, ik deed het erg opt gemak met een leuk deuntje op de achtergrond - ging ik maandagvooravond met negen - ja je leest het goed, negen - vuilzakken naar de Kringloopwinkel. De man aan de "ontvangst"deur kent mijn wagen ondertussen al en staat te springen om me te helpen uitladen. Als ik naar de Kringloop ga, dan zit mijn autootje meestal goed gevuld :)

Ik hoop dat ik jullie ook wat heb kunnen aanzetten tot het downsizen van jullie kleerkast. Geloof me, het doet eens deugd! En zo weet je weer wat je hebt en naar wat je op zoek kan gaan in de kledingrekken.

Om jullie nog even op weg te helpen, hier een kleine lijst met vragen die je in je hoofd moet houden als je je kleerkast onder handen wil nemen:


  1. past het item je perfect? niet te klein, niet te groot, verkeerd model voor je lichaamsbouw, ...
  2. is het item nog in goede staat? vlekken die niet meer kunnen verwijderd worden, te afgewassen, ...
  3. brengt dit item me "joy"? is het een nostalgisch stuk waar je je blijft aan vasthouden, doet het item je aan een bepaalde periode terugdenken
En als afsluiter en zeker niet onbelangrijk, je moet niet denken aan wat doe ik weg, maar aan wat wil ik behouden en ga ik met stijl dragen. Vergeet niet dat de meeste mensen 20 procent van hun kleerkast 80 procent van de tijd dragen. Als je eerlijk bent met jezelf dan kan je gemakkelijk afscheid nemen van een groot deel van de kleren die je nauwelijks draagt.

Als jullie het nieuwe seizoen zoals mij inzetten, laat het me dan zeker weten! Je kan me taggen in je instagram of post het op de facebookpagina! Zo blijf ik op de hoogte van jullie evolutie! 


Geen opmerkingen

Laat gerust een reactie achter!