Not a morningperson - Personal

AARRGGH!!! Wat haat ik de morgen... Zelfs als de vogeltjes fluiten en het zonneke ook zo haar best doet, ik heb echt geen liefde voor de vroege uurtjes van de dag. Je zou denken - na bijna een decennia te werken en op hetzelfde tijdstip op te moeten staan - dat ik somehow toch ergens een bioritme moet hebben, maar neen, ik kan gewoon echt niet uit mijn bed.

Ik kreeg dit weekend aardig onder mijn voeten van wat dichte vrienden omdat ik dan ook elke morgen 5 à 10 minuten te laat ben op mijn werk. Ze hebben gelijk, ik moet dit probleem echt aanpakken. Het moet anders.

Ik begon wat research te doen over avondmensen en ochtendhumeur. Want daar heb ik echt ongelooflijk last van. Ik probeer het niet altijd te tonen maar ik zweer het je, het enige waar ik aan denk voor half twaalf, is mijn bed.

Anyway, research dus...

Er bestaan dus twee soorten mensen. De Early Birds - daar behoor ik duidelijk niet toe - en de Night Owls. Blijkbaar is dit genetisch bepaald en kan je nog zo je best doen, als je een avondmens bent, zal dat altijd zo blijven. Als je vroeger in je bed kruipt om 's morgens actief te zijn, je zal nooit kunnen tippen aan de productiviteit van een early bird. In de pubertijd zijn we bijna allemaal door de hormonenwissel avondmensen, maar eens je volwassen wordt, bepaalt je lichaam of je tot het type EB of type NO hoort. Ik zit dus duidelijk in die laatste categorie.


Nu ik dat weet, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik er dus ergens niet echt aan kan doen dat ik het 's morgens allemaal wel een beetje lastig vind. Ik wil voor tien uur zeker geen muziek of luide lawaaien horen, ook mensen om me heen mogen me geen moeilijke dingen vragen, het liefst van al wil ik gewoon stilte. Ik word graag wakker op mijn eentje want dat duurt toch wel anderhalf uur voor ik wat wil zeggen of doen. Alleen koffie krijgt mijn volle aandacht en liefde.


EB krijgen voor elf uur ongelooflijk veel gedaan en zouden zelfs voor het werk gaan sporten - zijde helemaal zot ! - waar NO in de namiddag een echte boost krijgen en bergen werk kunnen verzetten op korte tijd. EB zullen in de namiddag meestal een dipje krijgen.

Het voordeel van een NO is dat zij meestal erg creatief zijn maar doordat ze op diesel werken, komt die creativiteit pas laat op de dag naar boven. Het nadeel is dan dat we in een maatschappij zitten waar de meeste jobs 's morgens vroeg aanvangen en daar hebben de NO natuurlijk meer nadelen aan dan EB.

Ik mag dan ook in mijn handjes wrijven dat ik pas om 10 uur op mijn werk moet zijn - hoewel ik dat nog steeds vroeg vind, erg he? - een jobke in Brussel om 8.00 uur op den bureau is zeker een no go voor mij.

Hoe dan ook, ik wil er nu wel werk van maken om op tijd op mijn werk te zijn. Alleen al om respect te tonen aan mijn ouders - mijn enige collega's en bazen :)
Dus thumbs up, ik ga dit als een uitdaging aanschouwen en er naar streven, ik weet nu al dat het een echte struggle zal worden. Zo zie je maar, als je eens onder je voeten krijgt van vrienden, dat zet je wel aan het denken.

Ben jij ook zo'n nachtuil als mij en kan je ook voor 2 uur niet naar je bed? Wel, je bent niet alleen :)

3 opmerkingen

 1. Ik kijk er naar uit... Je Early Bird mamma!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een EB, maar Steven is een NO. Soms botst dat dus wel. Zo ben ik nu al van 7u op en Steven komt nu (bijna 3u later) pas naar beneden.
  Ik probeer er wel rekening mee te houden dat het ingebakken zit en dit zo zal blijven, maar het is wel moeilijk.

  Veel succes alleszins! En chance dat je niet op 8u 's morgens op je werk moet zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is helemaal niet gemakkelijk om als NO op tijd op je werk te komen... Ik probeer het elke dag, maar sta nog niet op punt... Zo zie je maar, het is weeral na twaalven en ik zit nog steeds op mijn Mac te tokkelen :) Time for bed ;)

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter!