Copenhagen - Rent a Bike - Day Three


Dag drie begon al even leuk als dag twee! We namen afscheid van Helena Marie van de Air B&B en trokken met de zon op onze snoet te voet richting het station. We lieten onze bagage achter in een locker voor weinig geld en liepen het station uit richting de Rent-A-Bike-Dude. Deze Deense grappige jongeman met een heel bizar accent legde ons in korte zinnen uit hoe je nu net met de fiets in CPH moest rijden.

Ik moest lachen omdat ik goed genoeg met een fiets kan rijden maar eens ik op diene velo zat... Ja mannekes... Een torpedorem aka achteruit trappen om te remmen is toch niet van de poes! Ik deed bijna een faceplant op de Deense weg :) Na een dikke vijf minuten had ik het fits en vond ik het zelfs een beter systeem om te remmen dan twee stuurremmen.

We reden langs de dokken aan de haven en zagen de Zeemeermin op haar rotsblok zitten. Laat ik het zo zeggen, ik neem jullie hier ook beet me de foto. Deze dame is ieniemienie... Ik trok een foto van dichtbij om zo de lelijke achtergrond van de industriehaven niet op beeld te hebben. Ze ziet er groot uit op foto, maar verwacht je er alleszins niet aan, want dat is ze niet... Buiten het feit dat deze Deense Schone klein is, maakt haar niet minder mooi - al was het wel vechten om er een foto van te maken tussen de hopen Aziaten die met hun selfiesticks en camera's rond mijn oren zwierden.

Langs de dokken hadden we prachtig zicht op de haven en de Noordzee of is dat nu al de Oostzee... Ik weet het niet precies... Ik kon er wel uren blijven zitten en staren naar het prachtige diepblauwe water.

Vlakbij de zeemeermin heb je Kastellet. Dit vestingwerk is aangelegd in de vorm van een vijfhoek (of in mijn ogen een ster) met vijf bastions. In dit domein bevinden zich een kerk, een gevangenis en een windmolen. Het complex is eigendom van de Deense Ministerie van Defensie dat nog steeds actief is voor militairen. Het is er prachtig fietsen of wandelen omdat je zo hoog op de vestingen zit. Een dikke aanrader als het weer meezit!


Op naar Nyhavn - een kleine maar vooral heel toeristische haven in CPH - waar de gekleurde geveltjes ons van ver begroetten. De terrasjes zaten vol want de zon gaf aardig wat warmte af - zolang je uit de wind zat natuurlijk. De oudste huizen die hier staan dateren van 1681! Dichter en sprookjesschrijver Hans Christians Andersen woonde hier in verschillende van deze huizen. We moesten wel van de fiets springen want er liep een massa volk en ik zag die tweede faceplant al aankomen :)

Na Nyhavn fietsten we door naar het Koninklijk Paleis Amalienborg waar we de Paleiswacht van dichtbij konden bekijken. Ook hier zijn de horden toeristen niet te onderschatten, hou dat in je achterhoofd. Maar met onze fiets reden we langs de hoopjes mensen zonder echt last te hebben.

Na vier uur fietsen begon mijn maag wat te rommelen, tijd voor een lunchbreak! We parkeerden onze fiets in Christianshavn bij Wilders Cafe. Aangeraden voor tripadvisor, dat kon niet slecht zijn. En zo at ik weer Smorrebrod, what else? Het was er leuk zitten, er stond een knappe Deen in pak achter de bar, dus voor de ogen ook wat ;)
Voor het donker werd wilden we nog even door de Pusherstreet in Christiania fietsen. Christiania is een deel van Christianshavn dat onafhankelijk wil worden van Kopenhagen. Het is een soort van hippiebuurt uit de jaren zeventig waar krakers zich gevestigd hebben. Aan bouwvergunningen en drugsverbod doen ze helemaal niet mee. De 850 inwoners leven armoedig en vuil. De Pusherstraat zelf is een "drukbezochte" straat waar de ene kubus na de andere overtrokken met camouflagenetten drugs verkoopt. Ik vond er eerlijk gezegd niks aan. Het was er smerig en je werd scheef bekeken als toerist. Foto's trekken is er helemaal uit den boze - de foto's van hierboven haalde ik van het net af - en ik voelde me er helemaal niet op mijn gemak. Nuja... De ene vindt er niks aan - ik behoor tot deze groep - terwijl de andere wild enthousiast is. Ik ben ergens wel blij dat ik het gezien heb, maar bij en volgende bezoek aan CPH sla ik dit zeker over. Hoe dan ook, elk zijn meug... :)

Na Christiania fietsten we richting de Rent-A-Bike-Dude, wisselden we onze fiets terug in voor mijn creditcardgegevens en hadden we nog een kleine twee uur voor we de trein namen richting de luchthaven. We liepen nog wat winkels binnen, dronken nog een koffie en genoten van de zonsondergang op de Norrebro met wat straatmuziekanten op de achtergrond. 

Kopenhagen, het was er zo fijn vertoeven. Ik zou er zeker terug gaan, misschien volgende keer in de zomer?
Geen opmerkingen

Laat gerust een reactie achter!