Trend Alert: How to start a Bullet Journal? #trend

Twee weken terug postte ik enkele Bullet Journal foto's op mijn Instagram en Facebookpage. Sindsdien krijg ik heel vaak de vraag, WTF is a Bullet Journal?!

Vandaag leg ik jullie - in mijn woorden - uit wat je moet verstaan onder Bujo (kort voor Bullet Journal). Het is eigenlijk super easy to do, maar a pain in the **s om uit te leggen, laat ik het vooral proberen...


  1. What?

    Een bujo is een methode van loggen - of dagboek bijhouden - én notities maken, met bullet points als basis structuur. Je kan het zien als een DIY planner afgestemd op jouw leven. Je kan het zo origineel of simpel, creatief of basic houden als je zelf wil. Het is een notitieboek waar je zelf een agenda én collecties in maakt... Maar meer hierover straks.


  2. Why?

    We leven in een wereld vol applicaties op onze smartphones waar we bijna alles digitaal bijhouden. Is het jezelf al opgevallen dat je een soort van uitstelgedrag vertoont omdat je 27 apps hebt die alles bijhouden (agenda, to-do's, herinneringen, boodschappenlijstjes, movies to watch, music to download, kledingmaten van bepaalde merken, sporttracker, ...)

    Vaak vertonen we procrastination - of uitstelgedrag - omdat onze geest geen compleet overzicht heeft van al deze app's. Ben jezelf geen digitaal persoon, dan kan deze bujo manier je ook een beter overzicht geven. Denk maar aan de talrijke post-it's die rondom je huis of workspace slingeren. Sommige worden vergeten of verloren gelegd...

    Een bujo is één notitieboek dat jij helemaal op jouw maat in elkaar steekt en waar je alles in één kan bijhouden en raadplegen. Het is de ondertussen erg bekende Ryder Caroll die het concept bedacht.
  3. Who?

    Een bujo is aan te raden aan mensen die:
    • houden van honderden to do lijstjes maken
    • houden van analoge lijstjes
    • houden van goal setting
    • houden van habit trackers (sport, water, ...)
    • houden van stationery, washitape, doodeling, ...
    • houden van planners en agenda's
    • houden van een georganiseerd leven
    • steeds ideeën of afspraken vergeten (echt iets voor mij dus)
    • houden van schrijven met verschillende soorten pennen, stiftjes, ...


Hoe start je nu met zo'n bujo? Hieronder geef ik je de basis mee en wat inspiratie voor je collecties.


BASICS (termen en wat ze willen zeggen)

  • Index: dit is de inhoudsopgave en vind je steeds voortaan in een bujo. Je maakt je index zelf en kan die updaten naar gelang je bujo vorm krijgt. Hierdoor weet je steeds waar je wat kan terug vinden in een bujo. Het is dus belangrijk als je een notitieboek hebt ZONDER paginanummering, dat je zelf elke pagina gaat nummeren.
  • Keys: ook icons of rappid logging genoemd. Dit zijn kleine symbolen die de aard van je taak of event weergeven. Ook hier heb je de status van je taken zoals: in-progress, cancelled of delayed/migrate. Hier kom ik straks nog even op terug.
  • Future log: ook year-at-a-glace genoemd in de bujo wereld. Dit jaaroverzicht geeft je de mogelijkheid events, goals of langetermijnplanning te doen zonder erg in detail te gaan.
  • Monthly log: dit is een maandoverzicht waar je meer in detail bepaalde taken of events gaat uitschrijven.
  • Weekly log/daily log: je kan beide doen, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Ik kies eerder voor weekly omdat ik niet elke dag een hoop aan afspraken of taken heb. Mijn bujo is voor privaat gebruik en de afspraken van mijn werk vermeld ik hier voorbeeld niet in, tenzij ze echt belangrijk zijn voor privedoeleinden.



Vergeet niet, het is jouw bujo, jij kan die aanpassen op jouw leven. Je vindt hopen inspiratie op Pinterest en Instagram. Zo heb je een beetje een idee hoe je het wil aanpakken. Ik creëerde ondertussen een bujoboard op mijn Pinterest. Neem gerust eens een kijkje!

COLLECTIONS (wat en waarom)

Dit vind ik een van de leukste dingen aan een bujo. Je kan om het even waar in je bujo een collectie beginnen. Maar wat is het nu juist. Een collectie kan vanalles zijn dat voor jou belangrijk is. Zoals books to read, movies to watch, music to download euh... buy from iTunes :), maar ook een doodle a day, weightgoal, places to go, restaurants to try, bucketlist, ... 

Je snapt het, hier gaat het vooral om wat jou bezighoudt en belangrijk is voor jou. De lijstjesmakers onder ons zullen hier héél hun ding in vinden. 


Mijn eerste collectie in mijn bujo is Measures & Conversions. Ik bekijk zoveel Amerikaanse en Engelse YouTube video's en als de persoon in kwestie dan iets uitlegt met maten of gewichten, dan grijp ik steeds naar google om dit om te zetten naar ons metriek stelsel. Erg vervelend. Ik maakte deze tabellen zodat ik met een blik kan weten over hoeveel of hoelang het gaat.

Ook hier hopen inspiratie op het web! Je kan ook bij je maandelijkse of wekelijkse log kleine collecties toevoegen zoals een watertracker, sporttracker, budgettracker, ... Deze noemen dan habittrackers. Kan soms erg confronterend zijn maar wel handig! :) Mijn water intake is goed gestegen sinds ik die bijhoud in mijn bujo.

SUPPLIES (the basics vs. the best)

  • Notebook: eigenlijk kan je om het even welk notitieboekje gebruiken. Beste formaat is A5. Ik begon in een Moleskine met vakjes van 0,5 cm. Na wat research kwam ik te weten dat een bujo feitelijk bullets of dots nodig heeft als je het écht wil doen zoals Ryder Carroll. De Dotted Leuchtturm1917 notebooks zijn het populairst. Je kan die trouwens binnen een week in onze winkel Byttebier kopen. Maar weet je nog niet of bujo'en je ding is en wil je het eerst eens uittesten, dan kan je dat echt met eender welk notitieboekje.
  • Meetlat: ik gebruik zelf een klein meetlatje dat ik kan uitklappen tot 30 cm. Maar ook hier, elk zijn voorkeur.
  • Potloden en een gom: soms wil je eerst eens iets testen - zeker met doodlen of handlettering voor je het in inkt neerpent.
  • Zwart stiftje: ik begon met een stabilostiftje dat thuis rondslingerde. Ook hier na wat research kwam ik te weten dat de stiftjes Faber-Castell erg goed zijn voor bujo'en. Ze geven niet door op je volgende pagina en ze geven geen vegen weer als je je latje weg schuift. Ze bestaan ook in verschillende diktes. Heel leuk als je wat creatief wil zijn.
  • Brushpens: dit is optioneel. Heb je graag wat kleur in je bujo, dan zijn deze wel een aanrader. Ik kocht er een set in Schleipper - art supply store - van Ecoline. Ze bestaan in heel veel kleuren en geven ook niet door op de volgende pagina. Maar gewone stiften of fluorstiften kunnen je ook al een goed resultaat geven. Je ziet, het is geen dure hobby en de meeste items heb je al in huis. 

leuke stationery van Bloomingville, House Doctor en Monograph te krijgen bij Byttebier


KEYS (wat en hoe gebruiken)

Zoals ik hierboven al aanhaalde zou ik het nog even over de keys en hun status hebben. Een key of icon zorgt dus voor rappid logging. Dit kleine symbool zegt wat het juist is. Je maakt een soort legende aan in het begin van je bujo - net voor of net na je index - met de uitleg wat je key wil zeggen. 



Ik maak een kolom met icons die voor mij duidelijk zijn en een kolom met de status ervan. De status gaat dan meestal over een task. Ik vond mijn inspiratie op pinterest. Ryder Carroll is nogal basic in zijn keys. Nu elk zijn ding...

Wat vooral belangrijk is, in de kolom van de status, is delayed of migrate. Migrate wil zeggen dat je een taak niet hebt uitgevoerd maar "verzet" of migreert naar een andere data. De bedoeling is zodra je het migrate symbool aanduidt in je bujo, je meteen de niet uitgevoerde taak op een nieuwe datum in de toekomst zet. Hier zou je minder uitstel gedrag van krijgen zegt Ryder. Hij beweert dat als je een taak tot 3 maal migreert, je brein de taak zo snel mogelijk zal willen doen (heeft iets met schuldgevoel te maken denk ik) of je de taak cancelled omdat je beseft, na ze zoveel malen uit te stellen, het je tijd niet waard is of onbelangrijk is geworden. Dit zou dus productief werken en je zou op deze manier meer in minder tijd afwerken. 


Ikzelf zit nog maar aan mijn tweede week bujo'en. Ik vind het een heel ontspannende manier om te plannen en ondertussen creatief bezig te zijn. Ik hou mijn afspraken en workout planning beter bij en voel me op het eind van de dag minder gestresseerd omdat ik precies weet met één blik op mijn bujo, hoe de week eruit ziet en wat haalbaar is en wat niet.

Ik had al hier én daar al van bujo gehoord, vooral in de YouTube wereld dan. Maar het was Quentin  - barrista in Viva Sara - die me eens de simpele rundown van bujo'en gaf toen hij me zag kladden in een notitieboekje tijdens een koffiebezoek.

Heb je vragen over Bujo? Laat gerust een comment achter of stuur me een mailtje. Ik probeer je dan zo goed mogelijk verder te helpen.


Geen opmerkingen

Laat gerust een reactie achter!