Tip Tuesday: Sleep Cycle App for iPhone

Wie me al even volgt, weet dat ik vaak te kampen heb met slapeloosheid. Ik ben de laatste jaren een erg slechte slaper geworden. Ik val heel slecht in slaap en kan echt uren - tot zelfs de hele nacht - wakker liggen. Het duurt soms maanden tot ik weer eens een goede nachtrust heb. Het is iets dat knaagt...

Daarbij krijg je alle gevolgen van doen... Ochtendhumeur - vraag maar aan de mama, die heeft er vaak mee te maken de eerste uren dat ik in de winkel sta - vermoeidheid overdag, zin om 's middags te powernappen, onregelmatig bioritme en ga zo maar door. Het is soms echt lastig om de dag door te komen en hoe meer ik denk aan slecht slapen, hoe erger het wordt...

Toen ik onlangs een lovende review las van een App in iTunes over een "weksysteem" dat je slaapkwaliteit verbetert, was ik enthousiast. Ik zocht wel 40 reviews op het net en 85% daarvan waren super positief.

Maar wat is het nu juist?


Sleep Cycle is een geavanceerde App die je lichaam in de gaten houdt om je zacht wakker te maken in het lichtste van je slaap. Als je het nog niet wist, we slapen in cyclussen. Meestal duurt zo'n cyclus 120 minuten. In die cyclus slaap je heel diep, normaal en licht.Wat moet je nu doen? Je zet je alarm op het uur dat je zeker moet wakker zijn. In de instellingen kan je je ontwaakfase kiezen. Deze varieert van 10 tot 90 minuten. Ik kies normaal voor 30 minuten - want dat is aanbevolen - maar op de foto staan mijn instellingen nog verkeerd :)


Je plaatst je iPhone - die wel steeds in de lader moet zitten - naast je kussen. Hij registreert je hartslag en bewegingen in je slaap om zo te weten wanneer je in de ontwaakfase het lichtste slaapt en je zo op een zachte manier kan wakker maken.


In de instellingen kan je nog allerhande opties gebruiken. Zo heb je ook slaaphulp, dit zijn geluiden waarvan je in slaap kunt vallen (links). Rechts zie je slaapnotities die je kan aanpassen. Indien je deze optie aanklikt dan zal Sleep Cycle je voor het slapengaan vragen welke punten er van toepassing waren op die bewuste avond. Dit geeft je later inzicht in de grafieken. Je slaapkwaliteit is misschien elke keer je in de fitness was beter, dan toen je laat hebt gegeten. Zo kan je bepaalde aanpassingen doen 's avonds als je beter wil leren slapen.


Eens je de App langer dan 5 dagen gebruikt, krijg je grafieken die je inzicht geven in je slaappatroon. Voor een slechte slaper als mij is dit ongelooflijk leerrijk. Ik begin mijn slaapgedrag te begrijpen en weet wat ik het best doe als me er een zware dag te wachten staat.


Elke morgen heb je een overzicht van je slaapgedrag van de voorbije nacht. Soms heb je het idee dat je de hele nacht wakker lag, maar als je dan naar de grafiek kijkt, zie je dat het niet zo is. Dat geeft je ergens een rust - voor mij toch - weten dat ik toch wel genoeg geslapen heb. Buiten het feit dat ik mijn slaap beter begin te begrijpen, heb ik ook minder last van een ochtendhumeur omdat ik niet meer in een schok wakker schiet van de wekker. Elke morgen wordt ik aangenaam gewekt én ga ik zelfs de snooze button - die jaren mijn beste vriend was - niet meer gaan gebruiken. Toen ik deze App uitlegde aan mijn moeder, had ze er haar bedenkingen bij, maar nu ik deze al 10 dagen gebruik, merkt ze echt het verschil aan mijn gedrag 's morgens. Ik ben niet meer de nukkige trien die het eerste uur niets zegt én nog minder wil aangesproken worden, ik begin echt het zonnetje in huis te komen.Door het succes van Sleep Cycle is er nu ook Power Nap. Deze App zal je wekken voor je in een diepe slaap valt. Hier kan je kiezen tussen Power Nap - dit duurt om en bij de 20 min - Recovery Nap - deze duurt 45 min - en 1 Sleep Cycle - 120 min. Ik downloadde deze ook, omdat ik zo tevreden ben van Sleep Cycle.


Hier berg je je iPhone op dicht tegen je lichaam. Zodat hij je hartslag en bewegingen kan registeren en je op het juiste moment wakker maakt.

Je kan beide Apps kopen in de iTunes store voor € 0,89. Ik KAN dit alleen maar aanbevelen. Zeker aan de slechte slapers. Hij begint mijn leven te veranderen en dat voor zo'n kleine prijs. Ik kijk er niet meer tegenaan om 's morgens op te staan en sta nu zelfs een half uur vroeger op. Zo heb ik ruim de tijd om te ontbijten en me op mijn gemak klaar te maken in plaats van me te rushen en onderweg naar de winkel iets binnen te smukken om toch maar gegeten te hebben.

Heb je nog vragen omtrent deze App, schrijf deze gerust in de comments of stuur me een mailtje naar contact@msaprilfish.com.

Krijg je niet genoeg van Msaprilfish, volg me dan zeker op FacebookTwitterBloglovinInstagram en Pinterest!


4 opmerkingen

 1. Had het eigenlijk nog nooit zo bekeken dat je op die manier je avond kunt 'aanpassen' om beter te slapen!
  Ik heb de app -denk ik- een jaar geleden ook een paar maand gebruikt! Inderdaad echt handig :-)
  Het grootste pluspunt vond ik nog dat je gewoon op je Iphone moet 'tikken' ('s morgens is dat meestal een serieuze slag :p ) om snooze in te schakelen..
  Wat ik eruit kon afleiden is dat ik ofwel in coma ga en een uur of 5 zelfs het niveau 'sleep' niet meer haal, ofwel om het uur op de awake zit...
  Ik schakel die vannacht ook nog eens in! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt interessant. Werkt dat dan ook gewoon met één alarm? Want Robby werkt in ploegen en als ik 's ochtends oneindig zou liggen snoozen, zou hij daar niet mee kunnen lachen hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb het niet direct nodig, want slaap wel best ok. ik kan alleen moeilijk opstaan. k heb die snooze wel nodig maar doe het ook met rustige muziek. geen getuut. en ik dacht dat jij altijd het zonnetje in huis was ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Sofie, het lijkt er dus op dat "SleepBot" de Android versie van Sleep Cycle is. Ik probeer het eens en laat zeker iets weten & Thanx again voor de altijd plezante Shop ervaring, it feels like coming home :-) @Byttebier.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter!